
A brokkoli
Rövid történeteA brokkoli Dél-Európából származik, és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágúak családjába tartozik, vagyis rokonai a karfiol, kelbimbó, a repce és egyéb káposztafélék. Őshazájának Ciprust tartják, termesztését Dél-Európában kezdték, innen indult világhódító útjára.
100 g nyers brokkoli tápanyag-tartalma
Energiatartalom | 121 kJ / 29 kcal |
Szárazanyag | 11,5 g |
Hamu (ásványi anyagok) | 1,1 g |
Fehérje | 3,8 g |
Szénhidrát | 2,7 g |
Zsír | 0,2 g |
Élelmi rost | 3,0 g |
Ásványi anyagok | |
Foszfor | 63 mg |
Nátrium | 23 mg |
Kálium | 256 mg |
Kalcium | 58 mg |
Magnézium | 18 mg |
Vas | 823 μg |
Réz | 56 μg |
Cink | 459 μg |
Mangán | 469 μg |
Szelén | 700 μg |
Vitaminok | |
C-vitamin | 94 mg |
B1-vitamin | 102 μg |
B2-vitamin | 178 μg |
B6-vitamin | 280 μg |
Folsav | 114 μg |
E-vitamin aktivitás | 625 μg |
A-vitamin aktivitás | 146 μg |
β-karotin | 850 μg |
K-vitamin | 155 μg |
Forrás: Souci, S., Fachmann, W., Kraut, H., & Kirchhoff, E. (2008). Food Composition and Nutrition Tables. Stuttgart: MedPharm Scientific Publishers.
Élettani hatása
Kitűnő C-vitamin, folsav, és ß-karotin forrás. Kiemelkedő továbbá benne az E-vitamin, B1,- B2-vitamin is. Gazdag karotinoid forrás és jelentős a klorofill-tartalma is, említésre méltó a szelén- és vastartalma.
A népi orvoslás a brokkolira csak az utóbbi időben figyelt fel, véd a fertőzésekkel szemben, fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét, mozgósítja az immunrendszert, segít megelőzni egyes bélbetegségeket, erősíti a szívet, a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást a magas káliumtartalmánál fogva, fokozza a vérképzést. Ezek a hatások azonban tudományos igényességgel elvégzett vizsgálatokban még nincsenek kellő módon bizonyítva.