TUDTA ÖN?  

A brokkoli

Rövid története

A brokkoli Dél-Európából származik, és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágúak családjába tartozik, vagyis rokonai a karfiol, kelbimbó, a repce és egyéb káposztafélék. Őshazájának Ciprust tartják, termesztését Dél-Európában kezdték, innen indult világhódító útjára.

100 g nyers brokkoli tápanyag-tartalma

Energiatartalom
121 kJ / 29 kcal
Szárazanyag
11,5 g
Hamu (ásványi anyagok)
1,1 g
Fehérje
3,8 g
Szénhidrát
2,7 g
Zsír
0,2 g
Élelmi rost
3,0 g
Ásványi anyagok
Foszfor
63 mg
Nátrium
23 mg
Kálium
256 mg
Kalcium
58 mg
Magnézium
18 mg
Vas
823 μg
Réz
56 μg
Cink
459 μg
Mangán
469 μg
Szelén
700 μg
Vitaminok
C-vitamin
94 mg
B1-vitamin
102 μg
B2-vitamin
178 μg
B6-vitamin
280 μg
Folsav
114 μg
E-vitamin aktivitás
625 μg
A-vitamin aktivitás
146 μg
β-karotin
850 μg
K-vitamin
155 μg

Forrás: Souci, S., Fachmann, W., Kraut, H., & Kirchhoff, E. (2008). Food Composition and Nutrition Tables. Stuttgart: MedPharm Scientific Publishers.

Élettani hatása

Kitűnő C-vitamin, folsav, és ß-karotin forrás. Kiemelkedő továbbá benne az E-vitamin, B1,- B2-vitamin is. Gazdag karotinoid forrás és jelentős a klorofill-tartalma is, említésre méltó a szelén- és vastartalma.

A népi orvoslás a brokkolira csak az utóbbi időben figyelt fel, véd a fertőzésekkel szemben, fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét, mozgósítja az immunrendszert, segít megelőzni egyes bélbetegségeket, erősíti a szívet, a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást a magas káliumtartalmánál fogva, fokozza a vérképzést. Ezek a hatások azonban tudományos igényességgel elvégzett vizsgálatokban még nincsenek kellő módon bizonyítva.