RÉSZTVEVŐK  

Dr. Helyes Lajos

egyetemi tanár

Szent István Egyetem
Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
Kertészeti Technológiai Intézet

2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Összes publikáció száma: 241
  • Referált publikációk száma: 142
  • Kumulatív impakt faktor: 12,42
  • Hivatkozások (független) száma: 229
  • Szakkönyvek száma:7, (ebből 1 önálló és 4 angol nyelvű társszerzőkkel),
  • egyetemi jegyzetek száma: 13
  • Előadások száma: tudományos konferencián 51, egyéb 112

Szakképzettsége, tudományos fokozatok:

  • 2008: MTA doktora (D.Sc)
  • 2004: habilitált (dr.habil)
  • 1996: Ph.D. fokozat
  • 1991: egyetemi doktor, (dr. univ.)
  • 1991: szakmérnöki (Glasshouse Crop Production ) Wageningen
  • 1981: egyetemi diploma- okleveles kertészmérnök

Főbb hazai és nemzetközi tudományszervezési tevékenysége:

  • International Comission on Irrigation and Drainage (ICID) Crops and Water Use munkacsoport
  • titkára. 1984-1994 között
  • ICID Magyar Nemzeti Bizottság tagja. 1990-1994 között
  • 16th ICID European Regional Conference szervezőbizottságának tagja és a Crops and Water Use
  • szekció titkár 1992- ben
  • Magyar Kertészeti Tudományos Társaság tagja. 1990-től
  • MTA Kertészeti Szakbizottság Zöldségtermesztési Albizottságának tagja. 1996-tól
  • International Society for Horticultural Science (ISHS) tagja. 1990-től
  • ISHS Water Supply and Irrigation nemzetközi munkacsoport választott tagja. 1997-től
  • Production of vegetables for processing ISHS working group választott tagja 1998–tól.

A projekt célkitűzéseihez kapcsolódóan megjelent 10 legfontosabb publikációja:

  • Brandt S. – Lugasi A. – Barna É. – Hóvári J. – Pék Z. – Helyes L . (2003): Effects of the growing methods and conditions on the lycopene content of tomato fruits. Acta Alimentaria 32, (3), pp. 269-278. IF: 0.299
  • Tuba Z. - Raschi A. - Lanini G. M. - Nagy Z. - Helyes L.- Vodnik D.- Sanita di Toppi L. (2003): Plant response to elevated carbon dioxide. pp. 157-204 (7. Chapter)
  • In Toppi L. S. – Pawlik-Skowronska: Abiotic stresses in plants KLUWER Academic Publishers. Dordrecht, The Netherland, 233 p.
  • Pék Z. – Helyes L . (2004): The effect of daily temperature on truss flowering rate of tomato. Journal of the Science Food and Agriculture 84: (13) pp. 1671-1674.IF: 0.871
  •  
  • Helyes L. – Lugasi A. (2006): Formation of certain compounds having technological and nutritional importance in tomato fruits during maturation. Acta Alimentaria 35, (2), pp. 183-193. IF: 0.253
  • Brandt S.- Pék Z. – Barna É. – Lugasi A. – Helyes L. (2006): Lycopene content and colour of ripening tomatoes as affected by environmental conditions. Journal of the Science Food and Agriculture 86: (4) pp. 568-572. IF: 1.026
  • Helyes L. – Lugasi A. – Pék Z. (2006): Tomato fruit quality and content depend on stage of maturity. HortScience 41, (6): pp. 1400-1401. IF: 0.613
  • Helyes L.- Lugasi A.- Pék Z.- Brandt S. (2006): Analysis of antioxidant compounds and
  • hydroxymethylfurfural in processing tomato cultivars. Horttechnology 16, (4): pp. 615-619. IF: 0.533
  • Helyes L.- Pék Z. – Lugasi A.(2008): Function of the variety technological traits and growing
  • conditions on fruit components of tomato (Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten) Acta Alimentaria 37 (4) pp. 427-436. IF: 0.441
  • Helyes L.-Lugasi A.- Pogonyi Á. –Pék Z. (2009): Effect of variety and grafting on lycopene content of tomato (Lycopersicon lycopersicum L. Karsten) fruit. Acta Alimentaria 38 (1) pp. 27-34. IF:0.505
  • Pék Z. Helyes L. Lugasi A. (2010): Color changes and antioxidant content of vine and post-harvest ripened tomato fruits. HortScience 45 (3) pp. 466-468. IF: utolsó (2009) 0.696